Kalevasta sosiaaliseen mediaan


Kalevala on Elias Lönnrotin keräämä teos, joka sisältää kansan suusta suuhun kerrottuja runoja. Elias Lönnrot keräsi runoja vuodesta 1828, hän kierteli ympäri suomen maata ja kokosi kansan runot yhdeksi teokseksi. Näin syntyi kalevala, tuo teos josta suomalaiset ovat niin ylpeitä, olemme ylpeitä teoksesta jossa nainen tulee puolukasta raskaaksi ja harjasta tulee verta miehen kuoltua, jossa rakennetaan sampo. Miksi se on suomalaisille niin tärkeä? Se on suomen kansalliseepos, se loi sen ajan suomalaisille kansallistunnetta, jota suomalaisilla ei sitä ennen ollut, he olivat vain ruotsi-venäläisiä, jotka eivät oikein kuuluneet minnekkään. Kalevala syntyi oikeaan aikaan, se kerättiin oikeasta paikasta, eli suomessa, tapahtumat sijoittui lähimaille, minkä vuoksi se tuntui läheiseltä (verrattuna vaikka kristinuskollisiin tapahtumiin, jotka tapahtuivat joissain kaukaisessa maassa), hahmoilla oli suomalaiset nimet, jotka tuntuivat tutuilta, kalevalan tapahtumat saattavat tuntua tosilta, esimerkiksi kun lemminkäinen tekee mitä vaan rakkauden eteen ja joutuu tuonelan jokeen, josta äiti lähtee häntä pelastamaan pelkän tuntemuksen vuoksi. Kalevala toi tunteen yhteen kuulumisesta.
Kalevalan keräämisestä on kulunut nyt 190 vuotta ja silti se on meille tärkeä, ei enään niin tärkeä mitä silloin, sillä on aivan eri merkitys. Nykyään kalevala on meille historiallinen asia, mikä koulussa opetetaan, tehdään pari tehtävää ja kalevala on käsitelty, siitä emme löydä samanlasita suomalaisuuden huumaa. Nykypäivänä suomalaisuutta tuo erilaiset kilpailut mihin osallistumme, luonto, sauna, so last seasonin kalevala, sauna...
Isän maastaan pitää olla ylpeä, mutta ei liian ylpeä. Mielestäni kaikki on hyvää kohtuuden rajoissa, mutta liika isänmaallisuus on liikaa. On kiva, että Suomi voittaa jääkiekon mm-kisat,  mutta ottelun jälkeen miehet vetää itsensä humalaan, ja pelleilee, siksikö pitää voittaa mm-kisat, että saa juoda kaljaa ja bilettää?
On huimaa, miten kalevalasta ollaan päädytty sosiaaliseen mediaan, vieläpä 190 vuodessa! Muutokset ovat tapahtuneet pikkuhiljaa, mutta toisaalta todella nopeasti! Ensin siirryttiin Ruotsilta Venäjälle, saatiin autonominen asema, suomalaisuus -aate alkoi heräämään, suomen kirjakieli kehitettiin, saatiin siitä myös virallinen kieli, koulut tuli suomeksi, Suomi itsenäistyi, Suomen sisällissota, talvisota, lapin sota, jatkosota, kännykät ja tietokoneet tuli, tietokoneet ja kännykät kehittyy, älypuhelimet tulee. Tässä meni vähän yli kaksi sataa vuotta, mitähän seuraavan kahden sadan vuoden aikana tulee tapahtumaan? Tuleekohan englannin kielestä virallinen kieli? Lähteekö pakko ruotsin kielen opiskelu pois, vai säilyykö se?  Tuleeko uusia kansallis eepoksia, vai perustaako joku suomalainen menestyksekäs kirjailija, poliitikko jonkun blogin missä hän kirjoittaa satuja, "uusi satu kerran viikossa, katso paljastukset seuraavasta kirjoituksesta!"
Lähteet:
Kuvat: Täältä ja täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti